Muafiyet Sınavı Nedir? Muafiyet Sınavı Zorunlu Mu?

Muafiyet Sınavı Nedir? Muafiyet Sınavı Zorunlu Mu?
Hızlı İçerik
- Muafiyet Sınavı Nedir?
- Muafiyet Sınavı Zorunlu mu?
- Muafiyet Sınavına Girince Ne Olur?
- Muafiyet Sınavına Kimler Girer?
- Muafiyet Sınavı Ne Zaman Olur?
- Muafiyet Sınavına Girmezsem Ne Olur?
- Muafiyet Sınavı Kaç Soru Olur?
- Muafiyet Sınavından Geçmek için Kaç Almak Gerekir?
- Muafiyet Sınavı Nasıl Geçilir?
- Muafiyet Sınavı Hangi Bölümlerde Var?
Muafiyet sınavı nedir; yabancı dil zorunluğu olan Üniversite bölümlerinde yapılan sınava muafiyet sınavı denir. Peki, muafiyet sınavına girmek zorunlu mu? Muafiyet sınavına girince ne olur? Muafiyet sınavına kimler girer? Muafiyet sınavına girmezsem ne olur? Muafiyet sınavından geçmek için kaç almak gerekir? Muafiyet sınavı hangi bölümlerde var? Muafiyet sınavı nasıl geçilir? soruları en çok cevap aranan sorular.
Muafiyet Sınavı Nedir?
Türkiye’de yabancı dilde eğitim veren üniversitelere kayıt yaptıran öğrencilerin yabancı dil yeterliliğini ölçmek için uygulanan sınava muafiyet sınavı denir. Bu sınav sonucunda öğrencinin yabancı dil yeterliliği ölçülmektedir. Kısaca Üniversite muafiyet sınavından başarılı olan öğrenciler direk olarak bölümden başlar.
Muafiyet Sınavı Zorunlu mu?
Yabancı dil eğitimi veren üniversitelerde muafiyet sınavı zorunludur. Yeni kayıtlı öğrencilerin yabancı dil seviyesini ölçmek için muafiyet sınavına girmesi mecburidir.
Muafiyet Sınavına Girince Ne Olur?
Sınav sonucunda, başarılı olan öğrenciler direk üniversite bölüm derslerinden başlar. Başarısız olan öğrenciler ise üniversite hazırlık sınıfında tam yıl eğitime başlar. Belirli bir puanlar arasındaki öğrenciler ise yarım dönem İngilizce hazırlık sınıfından eğitime başlar.
Muafiyet Sınavına Kimler Girer?
Akademik yılın başında Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrenciler ile bir önceki yıldaki hazırlık eğitiminde başarılı olamamış öğrenciler muafiyet sınavına girer. Kısaca Üniversitelerin İngilizce hazırlık sınıfından muaf olmak için girdikleri sınavdır.
Muafiyet Sınavı Ne Zaman Olur?
Muafiyet sınavları Üniversitelerin akademik takviminde yer almaktadır. Sınavlar genellikle, Eylül, Ocak ve Haziran aylarında olmak üzere senede 3 defa yapılmaktadır.
Muafiyet Sınavına Girmezsem Ne Olur?
Yabancı dil zorunluluğu olan üniverstelerde, yabancı dil yeterliliğini ölçmek için muafiyet sınavı zorunludur. Bir başka deyişle yabancı dil seviyesini ölçmek için bu sınav zorunlu bir sınavdır. Eğer muafiyet sınavına girilmezse, seviyeniz sıfır olarak belilrlenir ve ünversite hazırlık sınıfından eğitime başlamanız gerekebilir.
Muafiyet Sınavı Kaç Soru Olur?
Her üniversite kendi muafiyet sınavı yapar. Yani, üniversitler arası ortak bir muafiyet sınavı yoktur. Bu sebeple soru sayısıda değişilik göstermektedir. Genelde muafiyet sınavlarında 80 – 100 soru arasında soru bulunmaktadır.
Muafiyet Sınavından Geçmek için Kaç Almak Gerekir?
Muafiyet sınavı geçme notu Üniversiteye göre değişiklik göstersede muafiyet sınavından minimum 60 ve üstü almak gerekmektedir. Bu puan ve üstünü alan öğrenciler, direk olarak 1. sınıftan eğitime başlayabilirler.
Muafiyet Sınavı Nasıl Geçilir?
Öncelikle sınavdan geçebilmek için üniversitenin akademik takviminde belirlediği tarihte sınava girilmesi gerekmekte. Yine üniversitenin belirlediği minimum puanı almak gerekir. Bu puan ve üzerinde alan öğrenciler sınavı geçmiş sayılmakta. Bir başka deyişle hazırlık sınıfından muaf olurlar. Hazırlık sınıfından muaf olmak için hazırlık atlama sınavına hazırlanmakta doğru bir yöntemdir.
Muafiyet Sınavı Hangi Bölümlerde Var?
Eğitim dili yabancı dil olan bölümlerde kesinlikle muafiyet sınavı bulunmaktadır. Eğitim dili %30 olan bölümlerde ise muafiyet sınavı yabancı dil derslerinden muaf olmak için yapılmakta. Üniversiteden üniversiteye değişikik göstersede hazırlık sınıfı olan bütün bölümlerde muafiyet sınavı vardır.
Bu yazımızı faydalı bulduysanız aşağıdaki yazılarda size faydalı olacaktır;