Kolay İngilizce Öğrenmek için tavsiyeler nelerdir?
Daha hızlı ve daha kolay nasıl İngilizce öğrenilir? İngilizce öğrenmeye nereden başlamalıyım? İngilizce öğrenmek için en iyi yöntem hangisi? İngilizce kursları işe yarıyor mu? Yada iyi bir İngilizceye sahip olmak için ne yapmalıyım ?
Sorular uzayıp gidiyor… Cevaplara gelincede, İngilizce öğrenmek için herkesin farklı bir yöntemi var. Kimi yazarak, kimi konuşarak, kimi farklı yöntemler ile daha hızlı öğreniyor. Bazıları dinleyerek öğrendiğini, bazıları ingilizce kurslarında öğrendiğini söylüyor. Bazıları da anlıyorum ama konuşamıyorum’cu…
Uykuda İngilizce öğrenen bile var. O zaman ben uyuyarak Tıp Fakültesini bitirebilirim. Yeter ki doğru kaynakları kasetten okusunlar…
Kendi çalışma ve öğrenme yöntemlerinize göre değişkende olsa İngilizce öğrenmeye başlayanlar ve İngilizcesini geliştirmek isteyenler için bir sürü seçenek var. İşte kolay ingilizce öğrenmek için 101 farklı öneri. Tek yapmanız gereken kolay ingilizce öğrenmek için hazırlanan listeden kendinize en uygun olanları seçmek.
Kolay İngilizce Öğrenmek için 101 Öneri
1. Kolay İngilizce öğrenmek için karar verin ve çalışmaya başlayın. Karar vermek işin yarısıdır. Planlı ve düzenli bir çalışma planı yaparak işe başlayın.
2. Konuşmadan öğrenemezsiniz. Konuşun!
3. Hata Yapmaktan korkmayın. Kendinize güvenin. İnsanlar hatalarınızı ancak duyarlarsa düzeltebilirler.
4. İngilizce konuşulan ortamlarda bulunun. Böylece etrafınızdakiler konuştukça sizin İngilizceniz gelişir. En iyi öğrenme yöntemi konuşmaktır.
5. Kolay İngilizce öğrenmek için her gün tekrar yapın. Kendinize bir çalışma planı oluşturun. Haftada kaç saat İngilizce çalışabileceğinize karar verin ve buna bağlı kalın. Disiplinli bir çalışma planı kolay İngilizce öğrenmenin ilk aşamalarından birisidir.
6. Ailenize ve arkadaşlarınıza çalışma planınız hakkında bilgi verin ve sizi bu konuda yönlendirmelerini isteyin.
7. Kendinizi 4 ana beceride geliştirin; okuma, yazma, konuşma ve dinleme. İngilizcenizi geliştirmek için 4 becerinizi de geliştirmelisiniz. Bu 4 becerinin ayrı ayrı nasıl geliştirileceğini araştırın.
8. İngilizce seviye tespit sınavına girin. Seviyenize öğrenip çalışmaya başlamak, nereden başlamanız gerektiği hakkında iyi bir referans olacaktır.
Kolay İngilizce öğrenmek için İngilizce Kursuna gidin
9. İngilizce kursuna gidin.
10. Yeni kelimeleri bir not defterine not edin. Konuşurken bu yeni kelimeleri kullanın ve bu kelimelerle en az 3 cümle kurmaya çalışın.
11. Kelime ezberleyin; Sınavlara girmeden önce kelime ezberlemeye çalışın. Bu kısa dönemde başarılı olmanızı sağlar fakat genelde sınav için çalışılanları kullanmazsınız.
12. İngilizce öğrenmek için çalışırken vücut saatinize göre karar verin. Sabahları dinç olamıyorsanız, akşamüstü veya akşamları çalışın.
13. Kelimeleri örnek cümleler ile hatırlamaya çalışın. Cümle içerisinde kullandığımız kelimeleri daha rahat hatırlarsınız.
14. İngilizcenizi test etmek için bir sınav planlayın. Bir amaç için çalışmak her zaman daha kolay olacaktır.
15. Sadece sınav odaklı çalışmayın. Kendinize, iyi bir İngilizceniz olsaydı neler yapabileceğiniz sorusunu sorun. Ya da iyi bir İngilizce ile hayatınızda nelerin değişebileceğini?
16. İngilizce kısa vadede öğrenilmez. Uzun vadeli plan yapın.
17. Uzun vadeli planlarınızın yanında kısa vadeli ve sonunda ödüller olan bir planlama yapın.
18. Kendinizi İngilizce öğrenmeye şartlandırmayın. İngilizce öğrenmekten keyif alacağınız bir ortam yaratın.
19. Öğrenme becerilerinizi en iyi kendiniz bilirsiniz. Geçmişte öğrenmek için hangi metotların sizin için başarılı olduğunu düşünün ve bu metotlar ile öğrenmeye çalışın.
20. Çalışma planını en iyi anladığınız sisteme çevirin. Bu ezberleme, okuma, konuşma, özet çıkarma vb olabilir. Hangisinin size uygun olduğuna karar verin ve bu şekilde çalışın.
21. Yardım alın. İngilizce öğrenirken anlamadığınız bir yer var ise yardım isteyin. İngilizce kursuna gidin, arkadaşınıza sorun, bir bilene danışın.
22. Tekrar! Tekrar! Tekrar! Çalışmalarınızı tekrar etmek için zaman ayırın.
23. 30 dakikadan fazla tek başınıza çalışmanız iyi bir fikir olmayabilir. Mola verin, temiz hava alın. Sonra devam edin.
24. İngilizce seviyenizi yükseltmek için hızlı davranmayın. Şu andaki seviyenize odaklanın.
25. Televizyon izlemek yerine digital medyaları tercih edin. Kaçırdığınız veya anlamadığınız yerleri tekrar tekrar izlemek sizin için çok faydalı olacaktır.
26. Televizyon izlemek, bir şeyi ilk seferinde doğru duymak için faydalıdır fakat bu yüksek seviyede İngilizce bilgisine sahip olan öğrenciler için faydalıdır. Onun yerine ana dili İngilizce olan birileri ile konuşmak çok daha faydalı olacaktır. Konuşma kulüplerine veya konuşma kurslarına katılın.
Kolay İngilizce Öğrenmek için kitap okuyun
27. Seviyenize göre hikaye veya roman okuyun. Bunu yapabilirsiniz. Kitabı bitirince muhteşem hissedeceksiniz.
28. Çocuk kitaplarında daha kolay kelimeler olduğu için başlangıç seviyesinde çok faydalı olacaktır.
29. Gazeteler, edilgen yapıdaki (passive voices) cümleler için iyi bir kaynaktır. Gazete okuyarak, edilgen cümleleri (passive sentences) bulmaya çalışın.
30. Önce tüm metni okuyun. Hepsini anlamak zorunda değilsiniz. Sonra başa dönün ve bilmediğiniz kelimeleri çıkarın.
31. Anlamadığınız bir kelime olduğunda, hemen sözlüğe sarılmayın. Önce etrafındaki kelimelere ve öncesinde ve sonrasındaki cümlelere bakarak anlamını tahmin etmeye çalışın. Sözlüğe en son bakın.
32. Kök kelimeleri öğrenin. Kök kelimeler anlamlarını öğrenmenize yardımcı olur. Örn: Script = write (yaz), min = small (küçük).
33. Yeni bir kelime öğrendiğinizde, o kelimenin diğer hallerini de öğrenmeye çalışın: Beutiful (adjective – sıfat), beauty (noun – isim), beautifully (adverb – zarf).
34. Kelime öğrenirken o kelimenin ön eklerini (prefixes: dis-, un-, re-) ve eklerini de (-ly, -ment, -full) öğrenin. Bu size kelimenin ne anlama geldiğini tahmin etmenize ve kelime dağarcığınızın gelişmesine sebep olur.
35. İngilizcede kelime vurgusu kullanılır. Yeni öğrendiğiniz kelimelerdeki heceleri sayın ve vurgunun nerede olduğunu öğrenin. Her kelimede sadece bir vurgu vardır ve her saman ünlü harftedir. İki heceli fiillerde vurgu son hecededir. (beGIN). 2 heceli isimlerde (TEAcher) ve sıfatlarda (HAPpy) vurgu ilk hecededir.
Kolay İngilizce Öğrenmek için İngilizceyi her yerde kullanmaya başlayın
36. İngilizceyi kullanabileceğiniz her yerde kullanın. Bu kadar basit!
Kolay İngilizce Öğrenmek için Tercüme Yapmayın! İngilizce Düşünün!
37. Türkçeden İngilizceye tercüme yapmayın. İngilizce düşünmeye çalışın. Kendi kendinize konuşun. Ama bunu metro da veya toplu taşımada yapmayın!
38. Kitaplardan İngilizce öğrenemezsiniz. Araba kullanmak gibi, araba sürmeden araba sürmeyi öğrenemezsiniz.
39. Grameri en doğal öğrenme yöntemi konuşmaktır.
40. İngilizce günlük veya ajanda tutun. Önce bir iki cümle ile başlayın ve bunu alışkanlığa çevirin.
41. Neden bunu bir blog haline getirmiyorsunuz?
42. Daha çok yazın. Önce hatalarınızı düşünmeden İngilizce fikirlerinizi yazın. Daha sonra, grameri ve yazım hatalarını düzeltin. Sonra okuyun ya da İngilizce bilen birine kontrol ettirin.
43. Noktalama işaretlerine dikkat edin. Çünkü hatalı bir noktalama cümlenin anlamını tamamen değiştirebilir. Şu iki örneği kıyaslayın;
– “A woman without her man is nothing” = Eşi olmayan kadın hiçbir şeydir.
– “A woman: without her, man is nothing”. = Eşi olmadan, adam hiçbir şeydir.
44. İngilizce şarkıları öğrenin ve dinlerken eşlik edin. Böylece İngilizce akıcılığınız ve tonlamanız gelişir.
45. İngilizce konuşacak birini bulamıyorsanız, İngilizce yazacak birini bulun.
46. İngilizce eğitim videoları edinin. Önce dinleyin sonra tekrar edin. Ritme ve tonlamaya odaklanın.
47. Eğitim videoları ile aynı anda tekrar edin. Tonlama, telaffuz ve ritim için ideal öğrenme yöntemi olacaktır.
Kolay İngilizce Öğrenmek için Kulağınız İngilizce öğrensin
48. İngilizce radyo dinleyin. Dinlemiyor olsanız bile kulaklarınız öğrenmeye devam ediyor olacak.
49. İngilizce dinleme yapın. Dinlediğinizi yazın ve doğru olup olmadığını kontrol edin.
50. Kendi sesinizi kayıt edin ve telaffuz ve tonlamanızı kontrol edin. Nerede sorun yaşadığınızı bulmanız daha kolay olacaktır.
51. İngilizce öğretmeninize dersi tekrar edebilmek için kayıt edip edemeyeceğiniz sorun. Tekrar için inanılmaz faydalı olacaktır.
52. İngilizceden İngilizceye sözlük edinin. Böylece tercüme etmek yerine İngilizce düşünmeye başlayacaksınız.
53. Eğer İngilizceden İngilizceye sözlük fikri önce korkutucu geldiyse, seviyenize uygun daha küçük sözlükleri tercih edin.
54. Sözlüğe bağlı kalmayın. Sözlük sizin öğretmeniniz değildir. Sözlüğü sadece bir araç olarak kullanın. Sözlüğe bakmadan önce kelimenin anlamını tahmin etmeye çalışın.
55. Sakın pes etmeyin ve pozitif olun. Bazen yeteri kadar hızlı ilerleyemediğinizi düşüneceksiniz. Herkes aynı sorunu yaşıyor. Sonunda hedefinize ulaşırsınız.
Kolay İngilizce Öğrenmek için eğlenceli yöntemler bulun
56. Eğlenin. Eğlenerek öğrenirseniz daha fazla öğrenirsiniz.
57. İngilizce konuşurken geriliyor iseniz, ki bu çok normal, önce derin bir nefes alın. Rahatken konuşmak çok daha kolaydır.
58. İlerleme kaydettikçe, önceki seviyelerdeki kitaplarınıza şöyle bir bakın. Ne kadar kolay geldiğini görünce motivasyonunuz artacak. Evet, İngilizce seviyeniz ilerliyor.
59. İngilizce öğrenmek için ne çok yaşlısınız ne de çok genç. Kendinize İngilizce öğrenmemek için bahaneler bulmayın. Neden bekleyesiniz ki?
60. Kendinizi ertelemekten vazgeçin. Erteleme sebebiniz nedir? İngilizce çalışmamak için mi bahane üretiyorsunuz?
61. Eğer hedefinize henüz ulaşamadıysanız. Bu sizin İngilizce öğrenmekte başarısız olduğunuz anlamına gelmez. Henüz İngilizce öğrenmek için doğru çalışma yöntemini bulamadığınız anlamına gelir.
62. İngilizce seviyenize uygun kaynakları kullanın. Ne çok kolay ne de çok zor olsun.
63. Aksanınız mükemmel olsun diye çalışmayın. Aksanınız kültürel kimliğinizin bir parçası olarak kalmalı. Ana dil İngilizce olanlar farklı aksanlardan İngilizce duymaktan hoşlanırlar.
Amerikan İngilizcesi mi? İngiliz İngilizcesi mi?
64. Birçok İngilizce var. İngiliz İngilizcesi, Amerikan İngilizcesi, Güney Afrika İngilizcesi, Avustralya İngilizcesi v.s. Bunların hiç biri yanlış değil ve önemli de değil. İngilizce İngilizcedir!
65. Sadece Amerikan İngilizcesi ile İngiliz İngilizcesi arasındaki farklılıklardan haberdar olun. Örnek: Elevator – Amerikan İngilizcesi / Lift İngiliz İngilizcesi = Asansör
66. Kendinize ipucu kartları yapın ve üzerine kelimeler yazın. Boş olduğunuz anlarda bunlar ile vakit geçirin.
67. Evinizi post-itler ile donatın. Eşyaların isimlerini üzerine yazın.
68. Deyimleri unutun. Yüzlerce deyim var ve çok geniş anlamda kullanılırlar. Anlamlarını öğrenmek için uğraştıkça yenilerini öğrenemezsiniz. Zaman içerisinde kendiliğinden öğreneceksiniz.
69. Sezgilerinize güvenin. Sezgileriniz ile hareket edin. Tahminlerinizin doğru olduğunu gördükçe şaşıracaksınız. Kendinize güvenin.
70. Fikirlerinizi toparlayın. Söylemeden önce bir kez daha düşünün. Grameri öğreniyorsunuz ama konuşurken belki de doğru kullanmıyorsunuz.
71. Yeni insanlar ile tanışın. İngilizce konuşulan ortamlarda bulunmaya çalışın.
72. İngilizce konuşmaya ilk siz başlayın. Konuşmayı devam ettirmeye çalışın ve dinleme kelimelerini kullanın (‘really?’ / ‘go on…’/ ‘what happened then?’) Kimsenin sizinle konuşmasını beklemeyin.
73. Münazara grubu oluşturun. Münazarada fikirleri tartışırken dinleyin. Fikirler size uygun gelmese de dinleyerek ve duyarak daha fazla kelime öğreneceksiniz.
Papağan İngilizce kelime öğrenebilir ama cümle kuramaz!
74. İngilizce sadece kelimelerden oluşmaz. Bir papağan İngilizce kelime öğretebilirsiniz ama cümle kurduramazsınız. Hala gramerde öğrenmeniz gerekenler olduğunu unutmayın.
75. İngilizcede bazı tenselerin karşılığı Türkçede yoktur. Bu tenseleri öğrenmeniz ve doğru zamanda kullanmanız gerekir. Tercüme yaparsanız doğru anlamı çıkartamazsınız.
76. İngilizcede birçok düzensiz –irregular- kelime mevcuttur. Bunları tekrar ederek öğrenebilirsiniz.
77. İngilizce öğrenirken arar verirseniz, Seviyenizin düştüğünü ve bu zamana kadar yaptığınız çalışmaların boşa gittiğini göreceksiniz.
78. Sınav sonuçlarında kötü olmanız İngilizcenizin kötü olduğunu göstermez. Bazı öğrenciler sınavlarda çok iyi olsa da İngilizce konuşamazlar. İngilizce konuşurken rahatsanız kendiniz ile gurur duymalısınız.
79. İngilizce öğrenmekte başarı, denemektir. Denedikçe sonunda başaracaksınız.
80. İngilizceyi bir arkadaşınız ile birlikte öğrenin. Böylece karşılıklı pratik yapma şansınız olur ve daha kolay motive olursunuz.
81. İngilizce yazıldığı gibi okunmaz. Doğru telaffuz etmek için sözlükteki fonetik alfabeyi öğrenmeniz gerekir.
82. ‘schwa’ sesini [ə] – vurgusuz ve tonsuz doğal ünlü ses – öğrenmeye çalışın. İngilzicede en çok kullanılan seslerden biridir. Örnek: about’daki ‘a’ harfi ve supply’daki ‘u’ harfi
83. İngilizceniz geliştikçe seviye atlamak zor olacaktır. En hızlı ilerleme temel seviyelerde olacaktır. Birden öğrenemediğinizi düşünmeye başlamayın.
84. Kullandığınız İngilizcenin ortama uygun olduğundan emin olun. Toplantıda sokak diliyle konuşma sizi zor durumda bırakabilir. Öğrendiklerinizden ortama uygun olanları kullanmaya çalışın.
Kolay İngilizce Öğrenmek için film izleyin…
85. Kitaplardaki İngilizce ile konuşma İngilizcesi genellikle farklıdır. Sokak dilini ingilizce öğrenmek için en iyi 5 filmlerden öğrenebilirsiniz.
86. Deyimler ezberlemek için zordur. Ama kullanmak çok keyiflidir. İngilizceyi renklendirir.
87. İngilizcede genellikle konuşmada, ünsüz sesle biten ve ünlü ses ile başlayan iki kelimeyi birleştirilir. Ve aynı zamanda ünlü ses ile biten ve ünlü ses ile başlayan kelimelerde birleştirilir. Bu kelimeler üzerinde çalışmak dinleme ve telaffuzunuzu geliştirir.
88. BBC, British Council gibi sitelerde çok faydalı kaynaklar bulacaksınız. Online kaynaklardan faydalanın.
89. Güçlü ve zayıf yanlarınızı çıkartın. Hangileri üzerinde çalışmak istediğinizi not edin ve onlar üzerinde durun.
Hatalarınızı unutmak için çalışın
90. Hatalarınızı unutmak için çalışın. Muhtemelen aynı gramer hatalarını tekrar tekrar yapıyorsunuz. Bu gramer hatalarını tespit edin ve düzeltmek bir iki tanesini seçip düzeltmek için özellikle çalışın.
91. Doğru ekleri (article) kullanmaya dikkat edin. Evet, a/an= non specific/belirsiz, the=specific/belirli. Ama bunun dışında da kurallar mevcuttur. Örnek: A university (not an university – çünkü sessiz sesle başladığı için), An hour (not a hour – “h” harfi telaffuz edilmediği için)
92. Akıcılık için, hayal etmeye çalışın. Mesela, restorana gitmeden önce garson ile ne konuşacağınızı ve hangi kalıpları kullanacağınızı düşünmek gerçekte konuşurken akıcı olmanızı sağlar.
93. Beden dili ve jestler konuşmanın bir parçasıdır ve İngilizcenizi geliştirir. Farklı kültürlerin farklı jestleri olabilir. Bunları unutmayın.
94. İngilizce çalıştıktan sonra dinlenin. İyi bir uyku olmadan öğrenemezsiniz.
Kolay İngilizce Öğrenmek için Yurtdışı Eğitime gidin
95. İngilizce konuşan bir ülkede yurtdışı eğitime ne dersiniz? Kısa sürelide olsa yurtdışı eğitim ile İngilizcenizi geliştirebilirsiniz.
96. Kaliteli ve yetenekli öğretmenlerden İngilizce öğrenin. Kimse yanlış öğrenmek istemez.
97. Hiç kimse İngilizcenin tamamını öğrenemez. Ama deneyebilirsiniz. İngilizce öğrenmenin bir başka kısa yolu da farklı yazılan fakat aynı okunan kelimeleri öğrenmektir. Örnek. “come here” (buraya gel) – “I can hear the birds” (kuşları duyabiliyorum)
98. Temel seviyede İngilizce bilgisine sahip olduğunuzda aynı şeyi farklı nasıl söyleyebileceğinizi düşünün. Mesela “Goodbye” kaç farklı şekilde söylenebilir?
99. İngilizce kursunda verilen ödevlerinizi yapın. Bir önceki derste işlenenleri derse girmeden önce tekrar edin. Bu sayede hafızanız tazelenecek ve yeni konuyu daha rahat anlayacaksınız. Derse hazırlanmış olacaksınız.
100. İngilizce kursuna gelirken hazırlıklı gelin. Dikkatinizin dağılmasına izin vermeyin. Geç kalmayın ve telefonunuzu kullanmayın. Odaklanın. Dersle ilgilenmeyenlerin yanına oturmayın.
101. Kendinize sakin ve rahat edebileceğiniz bir çalışma alanı yaratın.
Biz Sizi Arayalım!
Eğitimlerimiz hakkında sorularınız ve merak ettikleriniz için formu doldurmanız yeterli…