Ünlem Cümlesi Nedir? Exclamatory Sentences Nedir?

Ünlem Cümlesi Nedir? (Exclamatory Sentences Nedir?)

Ünlem cümlesi nedir? Ünlem cümlesi, güçlü duygu veya heyecanı ifade eden bir ifadedir. Genellikle bir ünlem işareti (!) ile noktalanır. Ünlem cümleleri, dil alanında güçlü bir araçtır ve güçlü duyguları, sürprizi, heyecanı veya aciliyeti ifade etmemizi sağlar. Ünlem cümlelerine örnekler: “Ne güzel bir gün!”, “Piyangoyu kazandığıma inanamıyorum!” ve “Tatilimiz için çok heyecanlıyım!” Bu yazımızda “Ünlem Cümleleri Nedir” kavramını inceleyeceğiz; tanımını, kullanımını, örneklerini ve daha fazlasını keşfedeceğiz. Öyleyse, bu dil yolculuğuna çıkalım ve ünlem cümlelerinin sırlarını çözelim!

Ünlem Cümlesinin Tanımı Nedir?

Ünlem cümlesi, Cambridge Sözlüğüne göre “ünlem işareti veya güçlü vurgu içeren bir cümle” olarak tanımlanır. Merriam-Webster Sözlüğü, “ünlem” terimini “keskin veya ani bir söz” veya “şiddetli bir protesto veya şikayet ifadesi” olarak tanımlar. Bir ünlem cümlesinin de yapmak istediği şey budur.

Ünlem cümleleri, gerçekleri bildiren bildirim cümleleri, komut veren emir cümleleri ve soru soran ve soru işaretiyle biten soru cümleleri ile birlikte İngilizce‘deki dört ana cümle türünden biridir. Ünlem cümleleri gündelik ortamlarda uygun olsa da, akademik yazı da dahil olmak üzere her tür resmi yazıda ünlem cümleleri kullanmaktan kaçının.

Özellikle TOEFL ve IELTS Academic gibi sınavlara hazırlananmayı düünüyorsanız writing bölümünde ünlem cümleleri kullanmaktan kaçınının.

Ünlem Cümlelerinin Özellikleri

Ünlem cümlelerinin yapısal özellikleri;

  • Güçlü duyguları veya heyecanı ifade eder.
  • Bir ünlem işareti (!) ile biter.
  • Bir aciliyet veya vurgu duygusu iletir.
  • Duyguyu yoğunlaştıran ünlemler veya kelimeler içerebilir.

Ünlem Cümlelerine Örnekler

  • What a beautiful sunset! – Ne güzel bir gün batımı!
  • I can’t believe we won! – Kazandığımıza inanamıyorum!
  • How stunning she looks! – Ne kadar büyüleyici görünüyor!
  • What a delicious meal! – Ne lezzetli bir yemek!

Ünlem Cümleleri Nerelerde Kullanılır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, “academic writing”de ünlem cümleleri kullanılmaz. Ünlem cümleleri, genellikle reklamlarda ve resmi olmayan yazışmalarda (örneğin, e-postalar, metinler) yaygındır. Ayrıca iş yazışmalarında oldukça nadirdirler.

Bir ünlem cümlesi, güçlü bir ifade veya duygu verir. Bunu bir ünlem işareti (!) ile bitirerek başarır. Ünlem cümlesini daha güçlü bir bildirim cümlesi olarak düşünebiliriz.

Ünlem Cümlesi ise Bildirim Cümlesi Arasındaki Fark Nedir?

Ünlem cümleleri, bildirim cümlelerine çok benzer. Her ikisi de aynı kelime sırasına sahiptir, ancak ünlem cümleleri nokta yerine ünlem işareti ile biter.

Ancak, benzer görünseler de, anlam çok farklıdır. Ünlem cümleleri daha acil, duygusal veya şaşırtıcıdır. Bazı cümleleri daha heyecanlı kılmak için kullanılırlar.

Bir ünlem cümlesi, ifadenin ardındaki ton veya duygu, şaşkınlık, neşe, öfke veya üzüntü gibi bir dizi duyguyu temsil edebilir. Örnek ile anlatacak olursak.

Declarative Sentence / Bildirim Cümlesi: That is a great car. – Bu harika bir araba.
Exclamatory Sentence / Ünlem Cümlesi: That is a great car! – Bu harika bir araba!

Ünlem Cümlesinin Yapısı Nasıl Olur?

Ünlem cümlelerinin temel unsurlarından bazıları şunlardır;

  • Ünlem cümleleri genellikle ünlem zamirleriyle başlar (exclamatory pronouns) . Ünlem cümleleri tipik olarak öncül bir ismi vurgulamak için “what” veya “how” ünlem zamirleriyle başlar. Örneğin, “What a beautiful car!” – “Ne güzel bir araba!”
  • Ünlem cümleleri genellikle ünlem işareti ile biter. Ünlem cümleleri, bir duyguyu vurgulamak için bu özel noktalama (!) işaretini kullanır.
  • Ünlem cümleleri dile ait ünlemleri kullanabilir. Ünlem cümleleri, güçlü bir his veya duyguyu ifade etmek için “vay” veya “ah” gibi ünlemleri içerebilir. Bu ünlemler kendi ünlem işaretleriyle tek başına durabilir veya bir ünlem cümlesinin geri kalanına virgülle bağlanabilir.

Ünlem Cümleleri Kullanmanın Faydaları

Ünlem cümleleri, etkili bir şekilde kullanıldıklarında birçok fayda sağlar. Yazınıza veya konuşmanıza derinlik, duygu ve vurgu ekleyerek onu daha ilgi çekici ve etkili hale getirirler. İletişiminize ünlem cümleleri eklemenin bazı avantajlarını keşfedelim:

Duyguları İfade Etmek: Ünlem cümleleri, duygularınızı daha canlı bir şekilde iletmenizi sağlayarak, yazınızı veya konuşmanızı daha özgün ve izleyicilerinizle ilişkilendirilebilir hale getirir.

Etki Yaratmak: Ünlem cümlelerini stratejik olarak kullanarak okuyucularınız veya dinleyicileriniz üzerinde kalıcı bir etki yaratabilirsiniz. Ünlem cümlelerindeki abartılı duygular dikkat çeker ve akılda kalıcı bir izlenim bırakır.

Heyecan Ekleme: Ünlem cümleleri yazınıza heyecan ve şevk katarak yazınızı daha dinamik ve çekici hale getirir. Kitlenizin ilgisini canlı tutmanıza ve söyleyeceklerinizle ilgilenmenize yardımcı olurlar.

Anahtar Noktaları Vurgulamak: Belirli fikirlere veya kavramlara dikkat çekmek istediğinizde, ünlem cümleleri güçlü vurgulama araçları olarak hizmet edebilir. Belirli ifadelerin önemini vurgularlar ve gözden kaçırılmamalarını sağlarlar.

Yaratıcılığı Artırmak: Ünlem cümleleri, yoğun duyguları ifade etmek için yaratıcı bir çıkış sağlar, farklı yazı stillerini keşfetmenize ve dilin dinleyicileriniz üzerindeki etkisini denemenize olanak tanır.

Faydalı mı?

Yazımız faydalı mı? Eğer faydalı ise aşağıdaki yazılarımızı da beğenebilirsiniz;

Sıkça Sorulan Sorular

Ünlem cümlelerinin diğer cümle türlerinden farkı nedir?2023-07-15T13:41:07+03:00

Ünlem cümleleri amaç ve yapı olarak diğer cümle türlerinden farklılık gösterir. Bildirim cümleleri açıklamaları, soru cümleleri soru sorularını, emir cümleleri komutları verirken, ünlem cümleleri güçlü duyguları veya heyecanı ifade eder. Duygu yoğunluğunu vurgulamak için genellikle bir ünlem işareti ile biterler.

Ünlem Cümlesi Nedir?2023-07-15T13:44:09+03:00

Ünlem cümlesi, güçlü duygu veya heyecanı ifade eden bir ifadedir. Genellikle bir ünlem işareti (!) ile noktalanır. Ünlem cümlelerine örnekler: “What a beautiful day! – Ne güzel bir gün!”, “I can’t believe we wonthe lottery! – Piyangoyu kazandığıma inanamıyorum!” ve “I’m so excited for our vacation! – Tatilimiz için çok heyecanlıyım!”

Ünlem Cümlesinin Tanımı Nedir?2023-07-15T13:44:53+03:00

Ünlem cümlesi, Cambridge Sözlüğüne göre “ünlem işareti veya güçlü vurgu içeren bir cümle” olarak tanımlanır. Merriam-Webster Sözlüğü, “ünlem” terimini “keskin veya ani bir söz” veya “şiddetli bir protesto veya şikayet ifadesi” olarak tanımlar. Bir ünlem cümlesinin de yapmak istediği şey budur.

Ünlem Cümleleri Nerelerde Kullanılır?2023-07-15T13:45:24+03:00

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, “academic writing”de ünlem cümleleri kullanılmaz. Ünlem cümleleri, genellikle reklamlarda ve resmi olmayan yazışmalarda (örneğin, e-postalar, metinler) yaygındır. Ayrıca iş yazışmalarında oldukça nadirdirler.

Ünlem Cümlesinin Yapısı Nasıl Olur?2024-03-21T20:37:09+03:00
  • Ünlem cümleleri genellikle ünlem zamirleriyle başlar (exclamatory pronouns) . Ünlem cümleleri tipik olarak öncül bir ismi vurgulamak için “what” veya “how” ünlem zamirleriyle başlar. Örneğin, “What a beautiful car!” – “Ne güzel bir araba!”
  • Ünlem cümleleri genellikle ünlem işareti ile biter. Ünlem cümleleri, bir duyguyu vurgulamak için bu özel noktalama (!) işaretini kullanır.
  • Ünlem cümleleri dile ait ünlemleri kullanabilir. Ünlem cümleleri, güçlü bir his veya duyguyu ifade etmek için “vay” veya “ah” gibi ünlemleri içerebilir. Bu ünlemler kendi ünlem işaretleriyle tek başına durabilir veya bir ünlem cümlesinin geri kalanına virgülle bağlanabilir.
Resmi yazılarda ünlem cümleleri kullanılabilir mi?2023-07-15T13:46:41+03:00

Evet, uygun olduğunda resmi yazıda ünlem cümleleri kullanılabilir. Bununla birlikte, bunları idareli kullanmak ve genel parçanın tonu ve bağlamı ile uyumlu olmalarını sağlamak önemlidir. Resmi yazıda, ünlem cümleleri tipik olarak gündelik veya günlük ifadelerden ziyade coşku, hayranlık veya sürpriz ifade etmek için kullanılır.

Ünlem cümlelerinde asıl ünlemler gerekli midir?2023-07-15T13:50:40+03:00

Asıl ünlemler, ünlem cümlelerinde zorunlu değildir, ancak genellikle ifade edilen duyguyu yoğunlaştırmak için kullanılırlar. “wow”, “oh”, “yay” veya “bravo” gibi asıl ünlemler cümlenin etkisini artırır ve genel ünlem etkisine katkıda bulunur. Asıl ünlemler, başka görevlerde kullanılamayan ve sadece ünlem olarak işlev gören kelimelerdir. Örnek: (ey, hey, bravo, aman)

Ünlem cümleleri olumsuz olabilir mi?2023-07-15T13:51:35+03:00

Evet, ünlem cümleleri olumsuz duyguları da ifade edebilir. Öfke, hüsran, hayal kırıklığı ve hatta iğneleme ifade edebilirler. Cümlenin sonundaki ünlem işareti vurgu ekler ve ifade edilen olumsuz duygunun yoğunluğunu artırır.

Ünlem cümleleri diğer cümle türleri ile birleştirilebilir mi?2023-07-15T13:52:07+03:00

Evet, ünlem cümleleri diğer cümle türleriyle birleştirilerek karmaşık cümleler oluşturulabilir. Örneğin, iki ünlem cümlesini birleştiren bileşik bir cümleniz veya bir ünlem cümlesi içeren karmaşık bir cümleniz olabilir. Bu kombinasyonlar, duyguların daha çeşitli ve incelikli ifadelerine izin verir.

Ünlem cümlelerini yazılarımda nasıl etkili bir şekilde kullanabilirim?2023-07-15T13:53:10+03:00

Ünlem cümlelerini etkili bir şekilde kullanmak için aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurun:

  • Daha fazla etki için bunları idareli kullanın.
  • Yazınızın tonu ve bağlamıyla uyumlu olduklarından emin olun.
  • Duyguyu güçlendirmek için ünlemler ve yoğunlaştırıcılarla deneyler yapın.
  • Daha fazla ilgi için ünlem cümlelerinizin uzunluğunu ve yapısını değiştirin.
  • Ünlem cümlelerinin uygun şekilde noktalandığından ve istenen duyguyu ilettiğinden emin olmak için yazınızı düzeltin.

Leave A Comment

Biz Sizi Arayalım!

Eğitimlerimiz hakkında sorularınız ve merak ettikleriniz için formu doldurmanız yeterli…

Formu doldurarak gizlilik politikamızı ve kvkk aydınlatma metnini
kabul etmiş sayılırsınız.

Yeniliklerden İlk Sen Haberdar Ol!

Yeni makaleleri ve İngilizce kursu kampanyalarını sana mail ile göndereceğiz.

Abone olarak, gizlilik politikasını ve kvkk aydınlatma metnini kabul etmiş sayılırsın.

Go to Top